Go to English version

 

 

 

 

Exil de bunavoie

Conform titlului rubricii („O viata…”) m-as simti datoare sa astern dintr-o suflare un curriculum consistent despre mine, ce am realizat pana acum, ce nu am realizat, ce obiective am pe viitor, etc. Pasez momentan subiectul vietii mele de toate zilele altei sectiuni, intitulate „Et Caetera” (…pentru a nu fi considerata egocentrica, hahaha!). Mi se pare prioritar sa scriu aici despre ceea ce nu e „conform” si cateva motive pentru care cineva decide sa porneasca un asemenea experiment.

Inadaptarea, de regula este considerata o pozitie incomoda, mai ales pentru cei care vor sa reuseasca cu orice pret a trai normalitatea. Pericolul acomodarii echivaleaza insa cu acceptarea oricarei intruziuni/agresiuni in sistemul tau de a fi si gandi. Conformismul aduce toate sansele alienarii de tine insuti, in favoarea altora. Si ce te faci cand relatia cu lumea nu decurge cum te astepti, nu te mai implineste si nu depaseste superficiul?

Cateodata, inclusiv ceea ce consideram foarte apropiat noua insine nu inseamna decat o inchisoare, populata cu prejudecati si ambasadorii sai. Daca ai „proptele” (externe) de nadejde, lupta e mai usoara si zidurile cad mai rapid. Cand ti se cere sa ajungi la luna, prin uzul propriei forte, te afli in situatia baronului Munchaussen, care folosea franghii imaginare sau prea scurte si fara suport concret…

Daca nu te simti liber in/cu tine insuti, cum crezi ca poti fi liber in labirintul incurcat al lumii? Nu te izola complet, dar nici nu conta exclusiv pe ajutorul altora. Opteaza pentru un trai mai putin conditionat de parerile lor. Iti ramane sa te intorci din cand in cand catre centrul fiintei tale, unde doar tu alegi ce vrei sa faci si sa devii.

Textul de fata nu e o apologie a reactiunii sub orice forma. Mentalitatea si cultura dominanta uzeaza de fictiune si escapism; prin urmare si o minoritate sau un individ are nevoie de fantezie si joc, posibilitatea de a-si crea un univers aparte.

Astfel am inteles a-mi edifica propriul spatiu, populat cu diverse reflectii ale sinelui in oglinda (ex: personajul Arty Fact, cunoscut unora prin comentariile de pe forumul „Aiudonline”), cu articole, imagini, lucrari, panseuri din portofoliul semnat Katiusa Cuculescu… Acest site este asadar un experiment care depaseste formula clasica a paginii personale: Katiusa, se autodistribuie in mai multe roluri si accentueaza anumite aspecte ale omului care este, transformandu-le in reale personaje, cu proprie viata si autonomie. Este gresit si minimalist sa consideram ca o persoana poseda numai cateva atribute, care o definesc precis si iremediabil. O parte din viata mea se dedica acestui proces de cunoastere, regasire, reinventare a fiintei mele. Unicul ajutor exterior pe care contez aici indeaproape, in probleme tehnice (design, foto, prelucrare grafica, administrare site) va surveni din partea jumatatii mele (nu un alter ego, ci un partener real – Viorel Lucian Gligor). Nu urmaresc un feedback si reactii detaliate din partea vizitatorilor site-ului, intrucat nu-mi propun sa colaborez cu nimeni. Sper numai ca munca si jocul meu sa inspire noi intrebari celor care le vizualizeaza. Continutul va fi incarcat si reinnoit lunar de catre diferitele si posibilele „caractere” inglobate intr-o singura monada: EU.

Copyright © Katiusa Cuculescu, 2004